top of page

“It’s not a fence, it’s a wall". (2018). Zo corrigeerde de enigszins geïrriteerde president Donald Trump een journalist tijdens een persconferentie in januari 2017. Als presidentskandidaat had Trump reeds aangekondigd dat hij een muur zou bouwen op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico over de volle 3169 km. Een muur die Mexico bovendien zou moeten betalen. Nadat Trump werd verkozen tot president, bleef hij bij zijn belofte.

Of die Trump Wall er ooit komt is nog maar de vraag. Feit is dat er lang voor Trump reeds sprake was van een fysische barrière op de grens tussen beide naties over ongeveer een derde van de grens. Het is een amalgaam van constructies, gaande van meters hoge hekwerken tot lage Friese ruiters. Vóór de aanslagen van 9/11 in 2001 was er van enige barrière geen sprake. Het was onder George W. Bush dat men startte met het bouwen van stukjes muur.

De muur moest de dagelijkse stroom illegale migranten tegenhouden richting de Verenigde Staten. Men was ook bang dat het geweld van de kartels in Mexico zou overslaan naar de Verenigde Staten. Tenslotte wilde men de illegale drugssmokkel een halt toeroepen. Vooral in het grensgebied aan de Mexicaanse zijde zijn de misdaadcijfers erg hoog door de heersende drugsoorlog. Rond 2010 bereikte het geweld in grenssteden zoals Ciudad Juárez een hoogtepunt waarbij dagelijks meer dan tien mensen omkwamen door de terreur. Ook vele honderden vrouwen verdwenen spoorloos. De jaren daarna liepen deze steden deels leeg als gevolg van deze terreur waardoor er nu vaak een zeer desolate sfeer hangt. De afgelopen jaren daalde de criminaliteit fors. Recent is er echter terug sprake van een stijging omdat de kartels weer vechten voor hun gebieden langs de grens.

In de uitgestrekte dunbevolkte (woestijn)gebieden bleef de muur gefragmenteerd. Hierdoor is er soms over kilometers afstand geen sprake van een noemenswaardige afsluiting. Net die corridors gebruiken groepjes illegale migranten om de grens over te steken. Door het grote gevaar voor uitputting of dehydratatie in deze gebieden is de oversteek zeer risicovol. Men moet er immers dagenlang door de woestijn stappen voordat men de bewoonde wereld bereikt. Daarnaast heerst er in de grensstreek ook een niet aflatend kat-en-muisspel tussen de smokkelbendes en de Border Patrol.

bottom of page